Sociologija
Dogodki | Sociopatija

Poročilo s sociološke ekskurzije v Krakov

Tutorstvo na oddelku za Sociologijo in študentsko sociološko društvo Sociopatija sta letos v sodelovanju organizirali 4-dnevno študentsko eksurzijo v Krakov, ki je potekala je med 24. in 27. aprilom. Sledi poročilo s potepa po 2. največjem poljskem mestu.

Po daljši nočni vožnji smo ob 12ih prispeli v Krakov. Nastanitvi in kosilu je sledil ob 16ih vodeni ogled mesta z lokalnim vodičem. Tako smo si ogledali glavne znamenitosti starega mestnega jedra, najbolj pa smo si seveda zapomnili Univerzo Jagiellonian in grad Wawel. Zaradi dolge vožnje in utrujenosti je sledil prosti čas.

Naspani smo si naslednji dan v dopoldanskih urah ogledali »underground« muzej Rynek, kjer obiskovalci preko ogledovanja arheoloških najdb spoznavajo zgodovino mesta. Svoje ime »underground« je muzej pridobil zato, ker se nahaja pod glavnim mestnim trgom, med »Bazylika Mariacka« in »Sukiennice«. Popoldne je zaradi slabega vrememna odpadel izlet na jezero »Zalew Zakrzówek«. Nekateri so zato obiskali Narodno galerijo, drugi Cat caffe itd.

Sledil je mentalno, prav tako pa tudi čustveno, naporen dan, saj smo si ogledali koncentracijsko taborišče Auschwitz. Imeli smo voden ogled po taborišču Auschwitz 1, nato pa še po taborišču Auschwitz-Birkenau. Popoldne je sledil ogled muzeja mučilnih naprav.

Zadnji dan smo se odpravili do »Schindler’s factory«, kjer smo imeli voden ogled. Muzej prikazuje življenje v Krakovu in drugod na Poljskem med nemško okupacijo med drugo svetovno vojno. Muzeju uspe to odlično prikazati. Popoldne pa je bil na voljo ogled Etnografskega muzeja.

Odhod je bil naslednji dan ob desetih zjutraj. Prihod v Slovenijo nam je popestril sneg, v Ljubljano pa smo se vrnili pozno zvečer.

Ogled mestnega jedra z lokalnim vodičem.

Ogled mestnega jedra z lokalnim vodičem.

Grad Wawel.

Grad Wawel.

Univerza Jagiellonian.

Univerza Jagiellonian.