Sociologija
Članki | Sociopatija

Maribor: Mesto v krizi in kriza v mestu

Maja jeranko

mésto -a s (ẹ́) 1. naselje, ki je upravno, gospodarsko, kulturno središče širšega območja
Tako pravi SSKJ, vendar je mesto več kot le središče različnih področij. Je prostor bivanja, poln zgodovine, ki na vsakem vogalu kuka na plano. S svojimi institucijami in dejavnostmi, ki jih le-te ponujajo, soustvarja odnose med prebivalci, njihove načine življenja ter povezovanja znotraj različnih skupnosti. Mesto je spremenljiva enota, ki zaradi sprememb v globalni in lokalni politiki spreminja svojo organiziranost, centre in vizijo.
Ko govorimo o mestu, si marsikdo predstavlja milijonsko enoto, kar Maribor seveda ni. Pravzaprav v njem živi samo dobrih 94 tisoč prebivalcev, pa še ti redko zapolnijo vse uličice. Če se sprehodimo po mariborskem jedru, lahko poleg občutka praznine zaznamo tudi konkretne škodljive učinke globalne in lokalne politike; medtem ko v vsaki drugi ulici najdemo vsaj eno prazno izložbo ali razpadajo stavbo, določene četrti postajajo pravi mali China Towns. Na obrobju samevajo zapuščene industrijske cone in prazne tovarne, ki nostalgično opominjajo na mariborsko zlato obdobje. Danes, leta stran od cvetoče preteklosti, je mesto v globoki krizi, ki načenja vprašanja o povezavah med brezposelnostjo in prekarnostjo, solidarnostjo in razlastninjenjem, partikularnimi interesi in odtujenostjo mesta od tiste skupine ljudi, ki so njegovi ključni uporabniki.
Kljub zaskrbljujočemu stanju pa ima Maribor še vedno potencial, ki se skriva v zapuščenih objektih, alternativnih praksah ter v ljudeh z idejami, kako obuditi družbene procese in solidarnostne družbene prakse.
Kako pa to storiti in kje začeti? Kdo sploh ve, kaj mesta zares potrebujejo? Kdo ima pravico do ulic in njegove zgodovine? Kaj je javno in kaj privatno? Kakšna je povezava med mestom in umetnostjo ali športom? Kakšno vlogo igra etničnost in kakšno prakse upora? Zakaj ravno Maribor?
V iskanju teh odgovorov smo študentje zasnovali simpozij, kjer bomo s kombinacijo teoretske kritike in aktivnostmi poskušali opozoriti na probleme in potenciale mesta v krizi. Poleg seznanjanja s sociologijo okolja je bil projekt priložnost, da si študentje pridobimo izkušnje na področju praktičnega dela ter da svoje znanje uporabimo in nadgradimo med ljudmi, na ulicah in v skupnostih.
Od 9. do 11. maja se boste poleg predavanj, pripravljenih izključno iz strani študentov, lahko udeležili tudi vodenih ogledov, sprehodov, kulturnih in športnih aktivnosti, ki bodo v istem terminu potekala po Mariboru.
Simpozij je kritika, vendar je tudi opozorilo – opozorilo na krizo, na (zavržen) potencial ter na možnosti, kako ga izkoristiti . Do vas prihaja s strani študentov in opozarja na krizo v mestu, ki se odraža v propadlih stavbah na obrobju in v centru, krčenju javnega prostora, ogroženih družbenih skupnostih ter zavračanju družbenih manjšin.
Več na: http://mestovkrizi.si/ in https://www.facebook.com/mestovkrizi

Comments are closed.