Sociologija
Projekti | Raziskovalna skupina

Biti begunec: Evropska zgodba

Biti begunecdr. Kaja Širok je soavtorica razstave Biti Begunec = Being a refugee : evropska zgodba = an European narrative, ki je na ogled v Muzeju novejše zgodovine med 8. februarjem in 25. marecem 2018. Razstava je del projekta Evropa za državljane: Biti begunec: Evropska zgodba.

 

O projektu:

Izgnanstvo in begunstvo sta že stoletja del evropske izkušnje in pripovedovanja. Zakoreninjena sta v družinskih zgodovinah in prisotna v lokalnih pripovedovanjih, vendar pa sta bila deležna le malo pozornosti na uradnih prostorih kulturnega spomina. Projekt Biti begunec: Evropska zgodba (Flucht europäisch erzählen. Being Refugee: a European Narrative) se osredotoča na prikazovanje zgodb in zgodovine beguncev v Evropi 20. in 21. stoletja, v prostorih, ki so tradicionalno posredniki zgodovine: v muzejih.

Predmeti, ki so nekoč pripadali beguncem, in so razstavljeni v partnerskih institucijah projekta, pripovedujejo zgodbe, ki nas opominjajo, da je begunstvo splošna evropska izkušnja – dejstvo, ki ga je potrebno izpostaviti in deliti kot del splošne evropske kulturne zavesti.

Več o projektu: http://www.muzej-nz.si/biti-begunec-evropska-zgodba-2/