Sociologija
Člani in članice | Raziskovalna skupina

doc. dr. Polona Petek

Polona Petek je diplomirala iz primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani in nato nadaljevala študij na Univerzi v Melbournu, kjer je doktorirala iz filmskih študij.

Je avtorica monografije Eho in Narcis: Ekolociranje gledalca v dobi raziskav občinstva (Echo and Narcissus: Echolocating the Spectator in the Age of Audience Research, Cambridge Scholars Publishing, 2008). V novejših objavah se osredotoča na transnacionalnost, kozmopolitstvo in mobilnost skozi prizmo spola v slovenski in drugih evropskih kinematografijah.

Predava na Oddelku za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete in na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Kot prevajalka redno sodeluje z založbami oziroma založniškimi oddelki ustanov, kot sta Studia humanitatis in Slovenska kinoteka.

 

Izbor novejših objav:

  • Petek, Polona, 2017: The (M)Others of Slovenian Cinema? : gender, border-crossing and the conundrum of national cinema. Studies in European cinema. 14/2. 134-152.
  • Petek, Polona, 2017: Novi duhovi in stare prikazni filmske teorije. Ekran : revija za film in televizijo. 54/apr./maj. 38-43.
  • prevajalka: Miller, Daniel, 2017: Potrošnja in njene posledice, (Studia humanitatis). Ljubljana: Studia humanitatis.
  • prevajalka: Berardi, Franco, 2016: Kognitarci in semiokapital, (Zbirka Mediakcije, knj. št.16). Ljubljana: Maska.