Sociologija
Dela

Dela

V zbirki Dela so izšle naslednje publikacije:

boris-rutar-militarizem-druga-stran-globalizacijeBoris Rutar: Militarizem – druga stran globalizacije (2012)

Mentorja: ddr. Rudi Rizman, dr. Ljubica Jelušič

Rutar v svojem delu obravnava vprašanje militarizma v globaliziranem svetu. Razume ga kot prepričanje, da je mogoče z vojaškimi odgovori rešiti vprašanja socialnih in ekonomskih problemov, kar odkriva globlje probleme družbe, ki zadevajo specifične kulturne prakse in se ne nanašajo izključno na ravnanja institucij državnega aparata. Globalizacija je analizirana z vidika zagotavljanja varnosti, pri tem pa avtor opozori na njeno temno stran v obliki novih neenakosti, izkoriščanja in prevlade, ki se na področju varnostnih zadev bolj približuje konceptu imperializma. Tako kot ima klasični militarizem nastavke v razvoju posebnih kulturnih praks in ideologije nacionalne države, tako ima sodobni (neo)militarizem svoje nastavke v ideologiji globalizacije.

Knjiga je dostopna v Knjigarni Filozofske fakultete.

Prelistaj knjigo

Naslovnica knjige Marjan Horvat: Evropska identiteta v procesih globalizacijeMarjan Horvat: Evropska identiteta v procesih globalizacije (2010)

Mentor: ddr. Rudi Rizman

V razpravi avtor razgrinja bralcu dileme, pasti in razvojne možnosti projekta združevanja Evrope v obdobju globalnosti preko analize evropske identitete kot momenta njene integracije. Avtor dokazuje, da ima možnost preživetja le močno reducirana varianta evropske “identitete” in še ta le, če se bo Evropska unija resno soočila s krizo demokratičnega deficita in umanjkanjem evropske javnosti. Zato mora, ob spoštovanju in udejanjanju človekovih svoboščin in pravic, odpraviti vse institucionalne anomalije klasične (parlamentaristične) demokracije ter vzpostaviti tudi nove, drznejše oblike demokratične participacije Evropejcev, kajti le tako lahko postane progresivni dejavnik globalnega razvoja sveta.

Knjiga je dostopna v knjigarni Filozofske fakultete.

Prelistaj knjigo