Sociologija
Kaj bereš?

Igor Škamperle

Nekaj priporočil za strokovno in hkrati živahno branje. Navedena dela ne sodijo med strogo teoretska dela, ki rokujejo s formalnimi koncepti (te že poznate), niti niso ideološko in vrednostno naravnana (tudi to že poznate), prav tako niso ozko apologetska pri zagovoru svetinj našega sveta, kakor so svoboda, demokracija, enakopravnost, ampak skušajo reflektirati sodobni svet in življenje, kakršna res sta. Tudi to je naloga sociologinje in sociologa.

Umberto Galimberti: Miti našega časa

(Modrijan, 2011)

Avtor  je filozof, sociolog in psiholog. Piše prodorne knjige, ki neizprosno analizirajo stanje duha v sodobnih družbah in miselne modele učinkovito postavlja v širši, zgodovinski in razvojni okvir. V slovenščini je dostopna tudi njegova knjiga Grozljivi gost. Nihilizem mladih (2009). Njegova pokojna žena je bila Slovenka, doma iz stare Gorice.

Jacques Attali: Une Bréve histoire de l’avenir (Kratka zgodovina prihodnosti)

(Fayard, 2006)

Razumevanje in zagovarjanje človekovih pravic je preveč resno področje, da bi ga lahko prepustili samo pravnikom ali, kar je še slabše, politikom. Urednika sta si zato v antologiji zadala nalogo, da odpreta prostor razmišljanjem o kompleksnih implikacijah, ki jih predstavljajo človekove pravice za družbene znanosti. Vrednost te knjige pa ni le v propagiranju pomena in relevantnosti človekovih pravic v 21. stoletju,  temveč v kritičnem obravnavanju njihovih instrumentalnih funkcij (tudi zlorab) ter v komparativni perspektivi. Posebej zanimiva pa  se mi zdi v tej knjigi premišljena in domišljena obravnava tako lokalnih kot tudi globalnih razsežnosti uveljavljanja človekovih pravic v različnih družbenih in kulturnih kontekstih.

Remi Brague: Evropa, rimska pot

(Mohorjeva družba, 2003)

Zgoščen pregled osnovnih civilizacijskih idej, ki so oblikovale in še vedno opredeljujejo evropsko identiteto. Evropo lahko kritiziramo, a jo moramo najprej poznati. Spodbudno in optimistično branje. Evropa ne bo propadla. Zna in zmore misliti »drugega« bolj kot kdorkoli drug na tej zemlji.

Anne West: Warum Männer so schnell kommen und Frauen nur so tun als ob (Zakaj moškim tako hitro pride, ženske pa naredijo kot da)

Za poljudno branje in večerni užitek. Dobite v svetovnih jezikih. Jaz sem jo bral v italijanščini: Perché gli uomini vengono cosi in fretta e le donne fanno sempre finta, TEA, Milano 2005. Odlično branje. Če se boste sprehodili po poglavjih, boste takoj ugotovili, da je vse zelo res. A gre vzeti z zrnom soli.

Linda Jarosch, Anselm Grün: Kraljica in divja ženska

(Mohorjeva družba, 2009)

Namesto filma predlagam (boljše, intelektualno) razvedrilo, dobro knjigo. Sprehod čez biblijske ženske like, od Estere in Hagare do Judite, Tamare, Marije in drugih. Sklep: ko to bereš, imaš vtis, da vse poznaš. A se naučiš dosti novega.