Sociologija
Zapisi o dogodkih

Zygmunt Bauman

Velikan sociologije v Ljubljani

bauman

Predavanje Zygmunta Baumana na Filozofski fakulteti

Oddelek za sociologijo je ob svoji 50. obletnici na Filozofsko fakulteto povabil “velikana sociologije” Zygmunta Baumana, zaslužnega profesorja Univerz v Leedsu in Varšavi. Prof. Bauman spada med sociološke klasike, je eden glavnih teoretikov moderne in modernosti, priznan sociolog in filozof, ki je s svojim delom bistveno prispeval k razvoju sociologije v zadnjih desetletjih. Je avtor številnih kritičnih diagnoz sodobnega časa ter skovank tekoča moderna, tekoči časi, tekoča identiteta in mnogih drugih.

Prof. Bauman je na Filozofski fakulteti predaval 12. januarja 2011. Na povabilo predstojnice Oddelka za sociologijo izr. prof. dr. Ksenije Vidmar Horvat in dekana Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani red. prof. dr. Valentina Bucika je prof. Bauman posebej za to priložnost pripravil predavanje “Mission of Sociology in the Time of Liquid Modernity”.

Oglejte si videoposnetek predavanja ter medijske in slikovne zapise o gostovanju Zygmunta Baumana v Ljubljani.

Posnetek predavanja

Zygmunt Bauman iz arhiva oddelka za sociologijo na Vimeo.

Medijski zapisi

Agata Tomažič, Pogledi

Leta obilja so minila, zdaj smo zagozdeni v interregnum

bauman

Foto: Voranc Vogel, Pogledi

Sem se že malo spočil, odkar sem prišel v Ljubljano, a v mojih letih je utrujenost nekako vsesplošna in ni povezana s potovanjem, zavzdihne profesor Bauman in se pogrezne v hotelski naslanjač, pripravljen za pogovor. In nato nadaljnje tri četrt ure govori in govori in razlaga in se ne da prepričati, da vse le ni tako pesimistično, temačno in črno kot njegov puli. Sogovornik si malone zaželi, da bi bil sivolasi šestinosemdesetletnik v resnici utrujen, kajti teze o prehodnem obdobju, v katerega smo zdrsnili, orodij, da bi se iz luknje izvlekli, pa še niti nismo začeli izdelovati, niso bile ravno spodbudne. Argumenti zanje so za nameček zveneli zelo verjetno …

Dr. Zygmunt Bauman, rojen leta 1925 v Poznanju, se je iz rodne Poljske izselil leta 1968, ko je skupaj z rojaki judovskih korenin padel v nemilost pri komunistični oblasti in izgubil profesorsko mesto na varšavski univerzi. Najprej je za kratek čas odšel v Tel Aviv, nato pa se je ustalil v Leedsu in zasedel mesto profesorja, nekajkrat pa tudi predstojnika oddelka za sociologijo na tamkajšnji univerzi. Angleščina je tako postala že tretji jezik, v katerem je pisal svoja znanstvena dela – in bržčas mu je tudi pod perutjo enega najbolj vplivnih jezikov v svetu ob koncu drugega in začetku tretjega tisočletja uspelo doseči branost in ugled, ki sta v resnici tolikšna, da ga je vodstvo oddelka za sociologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je predaval 12. januarja, napovedalo kot »velikana sociologije«.
Preberi celotni članek

STA, Dnevnik

Človek lahko v razburkanih morjih čepi v najudobnejši barki, ali pa poskrbi, da bodo vode bolj spokojne

bauman

Foto: Luka Cjuha, Dnevnik

Zaslužni profesor univerz v Leedsu in Varšavi Zygmunt Bauman je avtor kritičnih premislekov sodobnega časa, ki ga je imenoval za obdobje tekoče moderne. Bauman je v pogovoru za STA spregovoril o družbi, v kateri lahko človek sodeluje na dva načina. Ali v razburkanih morjih čepi v najudobnejši barki ali pa poskrbi, da bodo vode bolj spokojne.

Glede na to, da sodite med vodilne teoretike družbe, katere so po vašem mnenju posebnosti politične kulture v postkomunističnih državah, kot sta Poljska in tudi Slovenija, v odnosu do starejših držav članic EU?
Posebnost je krčenje časa. Tempo sprememb v postkomunističnih državah je namreč hitrejši kot na Zahodu. Kar se je dogajalo počasi in postopoma iz generacije v generacijo na Zahodu, se je na Vzhodu zgodilo v življenjskem obdobju ene generacije. Prav ta zgostitev sprememb je mnogim opazovalcem na Zahodu odprla oči za spremembe, ki se pravzaprav dogajajo po vsem svetu. Spremembe so precej globlje in bolj daljnosežne v postkomunističnih državah kot drugod po svetu.
Preberi celotni članek

Ljubljana.si

Zygmunt Bauman v Ljubljani

bauman in jankovic

Foto: Miha Fras

Eden največjih živečih sociologov, prof. Zygmunt Bauman, se je v sredo, 12. januarja 2011, mudil na obisku tudi v ljubljanski Mestni hiši. Na povabilo Filozofske fakultete in pod pokroviteljstvom dekana Filozofske fakultete prof. dr. Valentina Bucika se je v Ljubljani mudil veliki sociolog prof. Zygmunt Bauman, avtor številnih kritičnih diagnoz sodobnega časa ter skovank tekoča moderna, tekoči časi, tekoča identiteta in mnogih drugih. Prof. Bauman je imel ob 50. obletnici Oddelka za sociologijo na Filozofski fakulteti tudi predavanje na temo vloge sociologije v teh modernih spremenljivih časih.

V Mestni hiši ga je isti dan pred predavanjem sprejel župan Zoran Janković. Prof. Bauman se je vpisal v spominsko knjigo mesta Ljubljane in od župana prejel simbolično darilo.
Preberi celotni članek

STA, Primorske novice

Obisk Zygmunta Baumana obeležil 50. obletnico oddelka za sociologijo

bauman

Zygmunt Bauman

Zaslužni profesor univerz v Leedsu in Varšavi Zygmunt Bauman je včeraj ob praznovanju 50. obletnice oddelka za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani predaval o poslanstvu sociologije v času tekoče moderne. Poudaril je, da je poslanstvo sociologije v širjenju obzorij svobode in razkrivanju dokse, ki nas določa prav zato, ker se je ne zavedamo.

Zygmunt Bauman je dejal, da je obletnica posebna priložnost za premislek o prizadevanjih sociologov in nalog, ki jih čakajo. Sprehodil se je skozi zgodovino sociologije, ki se je izoblikovala kot samostojna veda v 19. stoletju s premislekom metodologije in vizij boljše družbe.
Preberi celotni članek

Lenart J. Kučić, Blog

Naloge sociologije?

bauman

Zygmunt Bauman

Tradicionalno poslanstvo sociologije je bilo izboljševati družbo. Pogledi na „izboljševanje“ družbe so se v različnih zgodovinskih in družbenih okoliščinah spreminjali, vendar so ohranili nekatere ključne lastnosti. Izboljševanje je pomenilo red. Red je pomenil predvidljivost. Sociologija je poskušala spoznati človeško obnašanje, da bi ga lahko predvidela ali celo oblikovala na načine, ki je ustrezal ideji urejene družbe.

Sociologija je bila zato v preteklosti pogosto orodje socialnih inženirjev, ki poskušali reševati zelo praktične družbene probleme: preprečiti stavke v podjetjih, odvrniti vojake, da bi se nehali bojevati med bitko ali prisiliti učence k učenju in pisanju domačih nalog, je pojasnil znani poljski sociolog Zygmunt Bauman, ki je danes predaval na ljubljanski filozofski fakulteti. Sociologija se je na ta način lažje uveljavila kot „uporabna znanost“, vendar je imel ta uspeh tudi negativno posledico: pomagala je omejevati svobodo posameznika.
Preberi celotni članek

Maja Žiberna, Studio City (TV Slovenija)
Posnetek se začne na 32. minuti

Prof. Bauman v pogovoru za Studio City

Slikovni zapisi

.