Sociologija
Zapisi o dogodkih

Posnetek okrogle mize o varčevanju na FF

Objavljamo posnetek okrogle mize “Varčevanje na Filozofski fakulteti: Bo humanistika preživela“, ki jo je 15. novembra 2012 organizirala Iskrina Kampanja za visoko šolstvo, podprl pa jo tudi Študentski svet Filozofske fakultete.

Univerza v Ljubljani na svojih plečih že čuti vladno politiko zategovanja pasu. Zgodila so se prva odpuščanja, šolnine, rezi plač, na kocki so celotni študijski programi. Vzporedno poteka sprejemanje novele Zakona o visokem šolstvu, ki uzakonja lažje odpuščanje zaposlenih ter preobremenjevanje tistih, ki jih val odpuščanja ne bo zajel. Hkrati odpira slovenski prostor zasebnim univerzam iz tujine in podreja visokošolske institucije vladi.

Sindikati in Študentska organizacija so se na varčevalne ukrepe odzvali z demonstracijami 17. novembra. Pa se jih je vredno udeležiti? In ali kakorkoli ponujajo odgovor na vprašanje, kaj v danih razmerah gospodarske krize in političnega krčenja socialnih pravic storiti? Odgovori na ta in podobna vprašanja na posnetku okrogle mize.