Sociologija
Zapisi o dogodkih

Judith Stacey

Otroci potrebujejo starše, ne očeta in mame

Ideologija družinskega sistema moderne še naprej živi in straši zavest tistih, ki se s tem ne želijo soočiti. Čas je, da na truplu tega sistema izvedemo avtopsijo in njegov nemirni duh položimo k počitku. (Judith Stacey, V imenu družine.)

stacey

Predavanje Judith Stacey na Filozofski fakulteti

Na povabilo Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete in Mirovnega inštituta je v Ljubljani gostovala ena od vodilnih ameriških sociologinj družine, profesorica Judith Stacey.

V Ljubljani se je udeležila mednarodne konference »Homophobia in Schools in Eastern Europe«, predstavila je svojo novo knjigo »Unhitched: Love, Marriage, and Family Values from West Hollywood to Western China«, na Filozofski fakulteti pa je gostovala 9. maja 2011 s predavanjem »Forsaking No Others: Desire, Domesticity and Family Politics.«

Oglejte si videoposnetek predavanja ter medijske in slikovne zapise o gostovanju Judith Stacey v Ljubljani.

Posnetek predavanja

Judith Stacey na Oddelku za sociologijo FF LJ iz arhiva oddelka za sociologijo na Vimeo.

Medijski zapisi

Ranka Ivelja in Blaž Petkovič, Dnevnik

Otroci potrebujejo starše, ne očeta in mame

stacey

Foto: Dnevnik

Družina je zares mrtva, če s to oznako razumemo družinski sistem moderne, ki ga sestavljata preskrbovalec (moški) in gospodinja (ženska) – poročen par z otroki. (…) Čas je, da na truplu tega sistema izvedemo avtopsijo in njegov nemirni duh položimo k počitku. Tako je v svoji knjigi V imenu družine zapisala naša sogovornica, profesorica družboslovnih in kulturnih študij na Univerzi New York ter ena najvplivnejših ameriških raziskovalk istospolnih družin.

Za svojo zadnjo knjigo Unhitched – Love, Marriage and Family Values from West Hollywood to Western China, ki jo je pred dnevi predstavila tudi na ljubljanski filozofski fakulteti, je preučevala odnos do ljubezni, zakonske zveze in družinskih vrednot v različnih družinskih skupnostih od Kalifornije prek Južne Afrike do Kitajske. Njene empirične ugotovitve spodbijajo številna apriorna prepričanja o starševstvu, razlikah med istospolnimi in heteroseksualnimi družinami, o zakonski sreči ali pogojih zanjo… Pred tem je objavila vrsto knjig. Leta 2001 je odmevala študija, ki sta jo objavila skupaj s kolegom dr. Timom Biblarzom. V njej sta analizirala rezultate metaraziskave o pomembnosti spolne usmerjenosti staršev pri vzgoji otrok, ki je postala ena najpogosteje citiranih – in hkrati zlorabljenih – raziskav o tej tematiki. Podobno odmevna je bila tudi njuna druga študija, ki sta jo objavila februarja lani, v kateri sta pretresla 81 raziskav o vplivu spola staršev pri vzgoji otrok in ugotovila, da večina ne zdrži metodološke presoje. Oseminšestdesetletna dr. Judith Stacey je Ljubljano obiskala na povabilo Mirovnega inštituta in oddelka za sociologijo na ljubljanski filozofski fakulteti. Je mati odraslega sina in navdušena plesalka tanga.
Preberi celotni članek

Vanja Pirc, Mladina

Zakonik je bil pripravljen vizionarsko in inteligentno

stacey

Foto: Borut Kranjc

V Sloveniji se že skoraj dve leti sprejema novi družinski zakonik, ki naj bi med drugim prinesel širšo definicijo družine, gejem in lezbijkam pa bi omogočil poroko in posvojitev otrok. Čeprav so spremembe, ki jih prinaša, naletele na zelo pozitivne odzive, zlasti v stroki, sta se proti njim združila desni politični pol in RKC. Dokument je zdaj že mesece povsem zablokiran v parlamentarni proceduri.
Ključni argument nasprotnikov družinskega zakonika je, da družine, ki bi jih priznal družinski zakonik, niso naravne. Sociologinja dr. Judith Stacey, ki predava na New York University, je nad takšnim izjavami povsem ogorčena. Tezo o tem, da je »normalna« samo ena družina, po možnosti tista, ki jo sestavljajo oče, mama in otroci, odločno zavrača. To ni presenetljivo, saj je ena vodilnih strokovnjakinj na področju raziskovanja intimnosti, partnerstev in družin ter se osredotoča zlasti na proučevanje raznovrstnosti družin. V svoji zadnji knjigi Unhitched: Love, Marriage, and Family Values from West Hollywood to Western China je denimo pod drobnogled vzela hollywoodske geje, poligamijo v Južni Afriki in matriarhat ljudstva Mosuo.

Staceyjeva je minuli teden obiskala Slovenijo, kjer je kot govorka sodelovala na mednarodnem seminarju Homofobija v šolah v Vzhodni Evropi, ki sta ga skupaj s partnerji pripravila Mirovni inštitut in Oddelek za sociologijo ljubljanske filozofske fakultete.
V svojem uvodnem govoru ste dejali, da ste s tem nastopom sklenili krog in se vrnili na začetek vaše kariere. Začeli ste namreč z vprašanji nestrpnosti v izobraževanju.

Še preden sem doktorirala iz sociologije, je bilo moje prvo raziskovalno delo res povezano s proučevanjem seksizma v izobraževanju. Takrat sem delala v šoli in zanimivo se mi je zdelo, da so bili na višjih položajih v šolski administraciji praviloma moški, ženske pa so bile večinoma učiteljice. Tudi knjige, ki so jih brali otroci, so bile večinoma seksistične. Živalski liki so bili praviloma moški, fantje so bili pogumni, dekleta pa so želela biti le princese. Ampak do takrat sploh nismo pomislili, da je to problematično.
Preberi celotni članek

Slikovni zapisi