Sociologija
Zapisi o dogodkih

Alumni večer (poročilo)

V sredo, 23. marca, smo priredili prvi alumni večer Oddelka za sociologijo in s tem pričeli s serijo letnih alumni dogodkov, na katerih bomo poskušali povezovati nekdanje in aktualne študente oz. študentke sociologije (kulture) in tako širiti vedenje o tem, kaj vse (lahko) počne diplomirani/a sociolog/inja, ter jim tudi na ta način osvetliti možnosti poklicnih poti.

Gostili smo sedem nekdanjih diplomantov in diplomantk sociologije oz. sociologije kulture različnih generacij, ki so se uveljavili na raznoterih področjih in so se prijazno odzvali povabilu, naj z nami delijo svoje spomine na študijska leta in premišljujejo o tem, kako jim je sociološko znanje prišlo prav, ter dajo svojim mlajšim kolegom in kolegicam tudi kakšen nasvet.

Utrinek iz alumni večera

Z nami je bil Matjaž Pikalo, pesnik in pisatelj, glasbenik in igralec, dramatik in scenarist, v osnovi pa sociolog kulture in etnolog. Prišla je germanistka in sociologinja kulture Anjo Naglič, ki prevaja iz nemščine in dela kot vodja prevajanja v Slovenski Kinoteki. Pogovarjali smo se s sociologom kulture in filozofom Petrom Barošem, generalnim sekretarjem pri Slovenskem glasbeno-informacijskem centru (SIGIC), sicer pa tudi glasbenikom – multiinštrumentalistom pri zasedbi Zaklonišče prepeva. Povabilu se je odzvala novinarka RTV Ksenja Horvat, po izobrazbi sociologinja in komparativistka.
Prišel je sociolog in filozof Uroš Korenčan, ki dela kot direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana. Z nami je bil diplomant sociologije in bibliotekarstva in magister sociologije Gregor Ilaš, zaposlen kot višji bibliotekar v Slovenskem etnografskem muzeju in Ičo Vidmar, glasbeni publicist in sodelavec Radia Študent, sicer pa diplomant in doktor sociologije.

Slišali smo veliko zanimivih in zabavnih zgodb, pa tudi modrih misli, predvsem pa so se vsi gostje strinjali, da jim je študij sociologije (kulture) prinesel široko izobrazbo in jim omogočil veliko svobode v iskanju lastnega interesnega polja.

Uroš Korenčan in Peter Baroš pa sta v pravem duhu alumni kluba študente povabila s sodelovanju –
vabili objavljamo spodaj.

Lutkovno gledališče Ljubljana obvešča, da je zainteresirano za sodelovanje z mladimi pisci – recenzenti.
Forma in fokus refleksije ostaja prepuščena talentu posameznega zainteresiranega, gledališče se bo potrudilo izdelke priobčiti vsaj na spletu.

Lutkovno gledališče Ljubljana proži to poizvedbo predvsem zaradi pomanjkanja piscev, ki bi gojili zanimanje za sodobno umetnost (lutkovno, vizualno gledališče, gledališče objekta itn.). Zavedamo se, da je kakovostno pisanje refleksije zahtevno početje, ki potrebuje tudi svoje učno obdobje, zato vabimo brez vnaprejšnjih zahtev, obenem pa za morebitne prispevke tudi ne obljubljamo plačila – se pravi, da gre za delovno prakso na način prostovoljstva. Vsem zainteresiranim pa bomo nudili brezplačen ogled predstav in skromno mentorstvo – v skladu z razpoložljivim časom …

Zainteresirane vabimo, da se nam javijo na e-naslov: uros.korencan@lgl.si
Za vaš morebiten interes se vam vnaprej zahvaljujemo in lepo pozdravljamo.

Lutkovno gledališče Ljubljana – Kraljestvo domišljije
www.lgl.si

SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center ustvarja spletno glasbeno revijo Odzven, ki je prvenstveno namenjena refleksiji slovenske glasbene umetnosti in njenemu predstavljanju najširši zainteresirani javnosti. V kolikor vam je glasbena umetnost blizu oz. se z njo poglobljeno ukvarjate ter izkazujete interes soustvarjanja revije v obliki pisanja prispevkov (recenzije koncertov, plošč…) vas vabimo, da se nam oglasite na spletni naslov: peter.baros@ sigic.si.

Vse zainteresirane k sodelovanju v aktivnostih Alumni kluba Oddelka za sociologijo prijazno vabim, da se oglasite na ana.vogrincic@guest.arnes.si

Ana Č. Vogrinčič
4. april 2016