Sociologija
Dogodki

Varčevanje na Filozofski fakulteti: bo humanistika preživela?

Okrogla miza

Univerza v Ljubljani na svojih plečih že čuti vladno politiko zategovanja pasu. Zgodila so se prva odpuščanja, šolnine, rezi plač, na kocki so celotni študijski programi. Vzporedno poteka sprejemanje novele Zakona o visokem šolstvu, ki uzakonja lažje odpuščanje zaposlenih ter preobremenjevanje tistih, ki jih val odpuščanja ne bo zajel. Hkrati odpira slovenski prostor zasebnim univerzam iz tujine in podreja visokošolske institucije vladi.

Sindikati in Študentska organizacija so se na varčevalne ukrepe odzvali z demonstracijami 17. novembra. Pa se jih je vredno udeležiti? In ali kakorkoli ponujajo odgovor na vprašanje, kaj v danih razmerah gospodarske krize in političnega krčenja socialnih pravic storiti?

Uvodoma bo pod drobnogled vzeta logika varčevalnih ukrepov nasploh, kaj ti pomenijo za Univerzo v Ljubljani, Filozofsko fakulteto in znanost, za študente in akademske delavce. Predstavljena bo tudi novela Zakona o visokem šolstvu. Kot govorci bodo sodelovali:

dr. Primož Krašovec, Delavsko-punkerska univerza
dr. Agata Šega, Lektorica na oddelku za romanistiko, Visokošolski sindikat Slovenije
dr. Luka Omladič, asistent na Oddelku za filozofijo in član Upravnega odbora FF, Visokošolski sindikat Slovenije,
Jaša Lategano, študent II. letnika Sociologije kulture, Iskra

Prispevkom bo sledila moderirana razprava.

Okrogla miza je eden izmed dogodkov v sklopu Iskrine Kampanje za visoko šolstvo, podpira pa jo tudi Študentski svet Filozofske fakultete.