Sociologija
Dogodki

Vabilo na dve predavanji prof. Muhsina Soyudogana

 

Vabljeni na dve predavanji prof. Muhsina Soyudogana z Univerze v Gaziantepu v Turčiji.

Otomanska ekspanzija in integracija Balkana

v torek, 15. 5. 2018 ob 18.00 v predavalnici 430 na Filozofski fakulteti.

Predavatelj bo predstavil metode otomanske države za integracijo Balkana v svoj državni in družbeni sistem. Otomanska Turčija je uporabila islam kot svojo vodilno ideologijo za razvoj državnega aparata na Balkanu, za kulturno integracijo prebivalstva Balkana in za družbeni inženiring. Ta pristop je bil do neke mere uspešen, toda z degeneracijo otomanskega sistema so se balkanske družbe izločile iz njega.

Razbojništvo in dezintegracija otomanskega Balkana

v četrtek, 17. 5. 2018 ob 14.00 v predavalnici 325 na Filozofski fakulteti.

Predavanje bo analiziralo večplastnost razbojništva na Balkanu v času otomanske vladavine. Razbojništvo je imelo tako roparsko kot uporniško razsežnost. Njegova legitimnost v očeh pripadnikov podrejenih skupin je bila odvisna od njihovih vezi z razbojniki. Številni razbojniki so imeli status junakov in so igrali pomembno vlogo v procesih oblikovanja narodov. Otomanske oblasti pa so pojem razbojništva uporabljale za delegitimacijo in zatiranje vsakršnih socialnih nemirov.

Dr. Muhsin Soyudogan je predavatelj na Oddelku za sociologijo Univerze v Gaziantepu. Raziskuje socialno in kulturno zgodovino otomanske države.

Predavanji bosta potekali v angleščini.

Vabljeni!