Sociologija
Dogodki

Upanje in obup leta 1968

VABILO!

V Avditoriju Narodne galerije bo 16.3. ob 14. uri potekal pogovor z naslovom Upanje in obup leta 1968 v okviru projekta 1968-V iskanju svobode in organizaciji MNZS ter Beletrina.  Študentje, ki bodo prišli na predavanje in se podpisali na listo prisotnosti bodo konec leta dobili knjigo o letu 1968 (zbornik referatov).

* * *

Zgodovinopisje nas uči, da znamenite letnice svoj sloves prelomnosti največkrat dobijo za nazaj; šele pogled v preteklost omogoča uvid pretresljivosti nekega zgodovinskega trenutka. Kaj so imeli skupnega protesti proti vietnamski vojni, dvignjene pesti na olimpijskih igrah v Mehiki, študentski protesti v Parizu in Zahodni Nemčiji, uboj Martina Luthra Kinga in Roberta Kennedyja v ZDA, praška pomlad in Praxis na Korčuli? Konec tistega leta so ljudje z Apollom 8 prvič zapustili Zemljino orbito, kar spominja na nekakšen simbolni beg pred človeštvom. Posadka zunaj Zemljine orbite je bila prva, ki je lahko z enim pogledom objela cel svet, svet, ki se je leta 1968 po eni strani zdel na robu histeričnega obupa, po drugi strani pa je na veliko načinov simboliziral upanje. Kakšno vlogo igra upanje pri političnih spremembah? Ali do uporov prihaja v imenu preteklih žrtev ali želje po svobodi zanamcev? Je bila t. i. ”generacija oseminšestdesetašev” res tista, ki je spremenila svet na bolje, ga naredila bolj strpnega, socialno čutečega in liberalnega, ali se je le zasidrala na svojih položajih in povzročila tisto krizo, od katere si t. i. ”milenijci” zlepa ne bodo opomogli? Je leto 1968 leto preteklosti, ker se je že davno končalo, ali sedanjosti, ker njegove posledice, dobre in slabe, občutimo še danes?

O tem bodo razpravljali mednarodno uveljavljeni zgodovinar Hrvoje Klasić s Filozofske fakultete v Zagrebu, Piotr Osęka, profesor na Inštitutu za politične vede poljske akademije znanosti v Varšavi in Mary Nash, profesorica sodobne zgodovine in vodja raziskovalne enote o multikulturalizmu in spolu Univerze v Barceloni.

Pogovor bo vodila zgodovinarka in umetniška direktorica festivala Fabula Manca G. Renko. Dogodek bo potekal v angleščini.

Vljudno vabljene/i!