Sociologija
Dogodki

Solidarnost z Rožavo, demokratično alternativo na Bližnjem vzhodu

Solidarnost z Rožavo, demokratično alternativo na Bližnjem vzhodu
Vabljeni na razpravo o turški invaziji na sever Sirije in o solidarnosti z multietnično, feministično, ekološko in demokratično alternativo, ki jo na Bližnjem vzhodu predstavlja Demokratična federacija severne Sirije oziroma Rožava.
Na razpravi bodo sodelovali dr. Anja Zalta, sociologinja kulture (Filozofska fakulteta), Arne Zupančič, novinar in dopisnik (Radio Študent),
mag. Dejan turk, sociolog in kolumnist Večera ter dr. Andrej Kurnik, politolog (Fakulteta za družbene vede).
Dogodek v organizaciji Kluba Časopisa za kritiko znanosti se bo odvil v četrtek, 22.  februarja ob 17.00 na Fakulteti za družbene vede-.
 * * *
Invazija turške vojske, sirskih in džihadističnih plačancev na pretežno kurdsko enklavo Afrin, ki je del Rožave, poteka že dober mesec. V turških napadih, katerih namen je s terorjem pregnati tamkajšnje prebivalce in prebivalke ter naseliti režimu v Ankari lojalne skupine, je bilo ubitih že več sto civilistov, uničene so bile številne šole, vodooskrbna infrastruktura in ostali civilni objekti. Erdoganov režim v Turčiji množično zapira domače kritike invazije. Mednarodna skupnost molči in ne obsoja vojne etničnega čiščenja, ki jo izvaja druga največja vojska NATO pakta. Ljudstva Afrina in Rožave, ki so nosila največje breme v boju proti fašistični Islamski državi, so tako ostala sama. Zato je solidarnost mednarodne civilne družbe in gibanj še toliko bolj potrebna. Tudi zato, ker se v Afrinu in Rožavi brani demokratična alternativa za Bližnji vzhod in ves svet.