Sociologija
Dogodki

Razumeti sodobno Turčijo: vera in država

Vabljeni na pogovor o sodobni Turčiji, ki jo oblikujejo napetosti v regiji, religiozne in politične silnice, Erdoganova oblast in po juliju 2016 še senca poskusa državnega udara, ki je bila uporabljena za splošno “čistko” med nasprotniki režima.

Pogovor je spremljevalni dogodek k razstavi:”Otroci in ženske v zaporih Turčije”, ki nosi jasno sporočilo o razmerah v Turčiji, kjer zapirajo celo otroke »sumljivih« državljanov. Drugo sporočilo pa je, da se mora Slovenija nemudoma opredeliti do ljudi, ki so iz Turčije prišli po mednarodno zaščito. Odobrena prošnja za azil ne bi pomenila le utehe za te družine in posameznike, ampak bi predstavljala tudi jasno kritično stališče Slovenije do turške vlade.

Kaj pa se pravzaprav dogaja v Turčiji? Težko je slediti. Urbani spopadi z Kurdi na vzhodu, bombandiranje Rojave, zapiranje novinarjev, zapiranje opozicijskih politikov, čistke, domnevni puči, poročila o mučenjih in vojnih ujetnikih. Spori z Rusijo, prijateljstvo Rusijo, rivalstvo z Iranom v Siriji, zavezništvo z Iranom v Katarju. Prijateljstvo z Evropo.

Da bi se lažje orientirali, vas vljudno vabimo na pogovor v Atrij ZRC SAZU skozi katerega se bomo z skupino izvedencev pogovarjali o- Turčiji.

Pogovarjali se bodo:
Arne Zupančič, novinar Radia Študent in poznavalec Bližnjega vzhoda,
Anja Zalta, sociologinja religije, predavateljica na Filozofski fakulteti UL,
Primož Šterbenc, predavatelj na Univerzi na Primorskem in strokovnjak za Bližnji vzhod.
Moderiral pa bo Boris Vasev, nekdanji urednik aktualnopolitične redakcije na Radiu Študent in novinar RTV.

Dogodek organizira Radio Študent

 

Več o dogodku na Facebook strani.