Sociologija
Dogodki

Protest 8. marec

Osmi marec si ponavadi zapomnimo po vrtnicah, ki jih prejmemo na ta dan, vse pogosteje tudi po posebnih prodajnih akcijah za ženske, ali pa po tem, da očetje za spremembo malo več poskrbijo za otroke. Morda kakšen “Hvala!’’, ne da bi sploh vedele, na kaj točno se nanaša.

Dan žensk se je v zgodovino vpisal kot dan spomina na ženske boje za enakost, v današnjem času pa so proteste in stavke ob tem dnevu zamenjali simbolni izkazi ‘hvaležnosti’ ženskam. Neenakost med spoloma se iz leta v leto ponovno povečuje. Po Evropi se na oblast še vedno vzpenjajo desne, konzervativne stranke, ki so velika grožnja pravicam žensk. Poniževalen in zaničevalen odnos do žensk, migrantov in migrantk, LGBT skupnosti in ostalih ranljivih skupin postaja legitimna politična linija. Zato letos zahtevamo resen pristop do problematik položaja žensk in konkretne rešitve. V luči prihajajočih volitev bomo opozorile na načine zatiranja žensk in istočasno od odločevalcev in odločevalk zahtevale, da naše zahteve za izboljšanje družbenega položaja žensk vključijo v svoje politične programe.

Skrajni čas je, da ženske stopimo skupaj, zahtevamo in se borimo za to, kar nam pripada: položaj v družbi, ki ni drugoten, poniževalen, spoštovanje in dostojno življenje, ki ga zaslužimo vsi in vse. Zato letos ob dnevu žensk raje kot na proslave, dogodke, razprodaje ter deljenje rož in bonbončkov, pojdimo na PROTEST OB OSMEM MARCU, DNEVU ŽENSK. Zbrale so bomo ob 16:00 uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Tam bomo spregovorile o perečih temah, predstavile seznam zahtev, se podružile in pokazale, da smo tu in da zahtevamo resno obravnavo.

Več na FB profilu dogodka.

Vabimo k branju Feminističnega manifesta.

Vabljene, vabljeni!