Sociologija
Dogodki

Pogovor o neoliberalizmu in kapitalizmu

Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor o knjigah Davida Harveya Kratka zgodovina neoliberalizma (Studia humanitatis, 2012) in Branka Bembiča Kapitalizem v prehodih: Politična in ekonomska zgodovina Zahoda po drugi svetovni vojni (Sophia, 2012).

Pogovor bo v sredo, 6. februarja 2013, ob 17. uri v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva 7, Ljubljana).

Sodelovali bodo: Branko Bembič, Sašo Furlan, Aleksandar Kešeljević, Marko Kržan in Boštjan Nedoh.

Na tokratnem pogovoru bodo gostje prikazali in primerjali dve socioekonomski knjigi, ki pomembno prispevata k razumevanju struktur in premen kapitalizma druge polovice 20. stoletja in sodobnega časa.

Kapitalizem v prehodih: Politična in ekonomska zgodovina Zahoda po drugi svetovni vojni je povojna zgodovina keynesovstva kot teoretskega in kot političnega projekta, ki je prenovil kapitalizem, a hkrati izboljšal življenjski standard in okrepil položaj delavskega razreda. Ko je keynesovstvo v 70. letih zašlo v krizo, je nanjo odgovoril neoliberalizem, ki je s privatizacijo in financializacijo povzročil sedanjo krizo. Branko Bembič (1977) je slovenski politični ekonomist in filozof.

Kratka zgodovina neoliberalizma je celovita, a izjemno berljiva historično materialistična analiza politično-ekonomskih in ideoloških procesov, ki jih poznamo pod pojmom neoliberalizem. Britanski historično materialistični geograf in antropolog David Harvey (1935) je eden najbolj vplivnih sodobnih družboslovcev.

Vabljeni!