Sociologija
Dogodki

Pogovor o knjigi Jasne Podreka “Bila si tisto, kar je molčalo: Intimnopartnerski umori žensk v Sloveniji”

Asistentka in raziskovalka na Oddelku za sociologijo dr. Jasna Podreka je izdala znanstveno monografijo z naslovom “Bila si tisto, kar je molčalo: Intimnopartnerski umori žensk v Sloveniji”.
 
Razprava o knjigi bo v organizaciji Slovenskega sociološkega društva potekala v Trubarjevi hiši literature 6. decembra 2017 ob 17.00 uri, na dogodku se bodo pogovarjale avtorica, dr. Jasna Podreka, prof. dr. Milica Antić Gaber in prof. dr. Katja Filipčič. Pogovor bo povezovala Nika Kovač. Naslednji dan, 7. decembra 2017 ob 17.00 uri bo potekala predstavitev knjige v okviru Besedne postaje na Filozofski fakulteti v Modri sobi (5. nadstropje). 
Vljudno vabljeni!
 
Ob tem sporočamo tudi, da lahko knjigo do 30.11. 2017 naročite po prednaročniški ceni, zatem pa bo na voljo v Knjigarni Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in v drugih knjigarnah po Sloveniji.
 
* * *
 
O knjigi
 
“Gre za delo, ki ob splošnem prikazu teoretskega razumevanja nasilja, prinaša podroben vpogled v značilnosti intimnopartnerskih umorov žensk v Sloveniji. V monografiji je predstavljena razprava o umorih in potreba po spolno specifičnem proučevanju intimnopartnerskih umorov ter konceptualizacija intimnopartnerskega nasilja in umorov žensk. Osrednji del knjige predstavlja obsežna kontekstualna analiza empiričnega gradiva o intimnopartnerskih umorih žensk v Sloveniji. Knjiga dr. Jasna Podreka je tudi eno redkih del, ki se s sociološke perspektive ukvarjajo z vprašanjem intimnopartnerskih umorov v Sloveniji.”
O problematiki in o izsledkih Jasnine raziskave je poročal tudi MMC RTV Slovenija: “Storilci partnerkam najprej grozijo, potem jih ubijejo. Umore je torej mogoče preprečiti.