Sociologija
Dogodki

(Novinarska) predstavitev publikacije Enakost spolov na slovenskem političnem parketu

Vabilo

(Novinarska) predstavitev publikacije Enakost spolov na slovenskem političnem parketu: raziskava o enakosti spolov v politiki (VOLITVE 2018) v luči prihajajočih lokalnih volitev, vas vabimo na uradno predstavitev publikacije Enakost spolov na slovenskem političnem parketu, ki je pod okriljem Inštituta za proučevanje enakosti spolov (IPES) nastala ob spremljanju nedavnih parlamentarnih volitev. Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 12. novembra 2018 ob 10. uri na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Dogodek bo prevzel obliko razprave med soavtoricama raziskave dr. Milico Antić Gaber in Ano Pavlič; del raziskave, ki se nanaša na medije, pa bo pokrivala Katja Cimermančič (Kliping d.o.o.).

Na IPES se zavedamo, da je enakost spolov v politiki nujna in temeljna podlaga za delovanje demokracije kot takšne: le z raznolikimi predstavniki in predstavnicami lahko zagotovimo učinkovito sprejemanje odločitev v imenu vseh posameznih segmentov družbe. Zato smo čas predvolilne kampanje za državnozborske volitve posvetili neodvisni raziskavi z željo, da se enakosti spolov končno prične namenjati več prostora na političnem parketu. Naša raziskava je temeljila na razumevanju enakosti spolov kot temeljnega predpogoja obstoja demokratične družbene ureditve. Ker smo z raziskavo želeli pokazati več od štetja sedežev parlamenta na katerih sedijo ženske, lahko z upoštevanjem enakosti spolov kot enakih pravic, odgovornosti in možnosti žensk in moških, izsledke analize razumemo tudi kot dejanski prikaz stanja kulture enakosti spolov v Sloveniji in duha našega časa v širšem družbenem pomenu. Raziskava o enakosti spolov, pri kateri sta med drugim sodelovali prof. dr. Milica Antić Gaber in prof. dr. Mojca Pajnik, sestoji iz analize prepričanj in percepcij o enakosti spolov s strani političnih strank, analize njihovih programov skozi prizmo enakosti spolov ter analize manifestacije slednjih skozi obnašanje predstavnikov in predstavnic tekom predvolilne kampanje na soočenjih. Dodana je tudi krajša analiza spremljanja medijev in njihovega odločanja v predvolilni kampanji o aspektih enakosti spolov. Ker menimo, da so izsledki naše raziskave ponudili dobro izhodiščno točko za nadaljnje spremljanje, analiziranje in opozarjanje na odločitve in dejanja tako uradne politike (tudi v primerjavi z njihovimi programi in všečnimi predvolilnimi zavezami) kot širše družbene javnosti, vas torej vabimo, da se nam ob predstavitvi raziskave in ob razpravi, ki bo sledila, pridružite tudi vi.

Celotna raziskava je objavljena na tej strani. V kolikor vam lahko postrežemo še s kakšnimi dodatnimi informacijami smo vam na voljo na elektronskem naslovu info@ipes-si.org, ali na telefonski številki 031/414-543.

Vabljene, vabljeni!