Sociologija
Dogodki

Nemirna Bosna? – DOGODEK ODPADE

Zaradi izrednih naravnih razmer v BiH in Srbiji dogodek “Nemirna Bosna?” odpade.

Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, študentska organizacija Iskra in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije vas vabijo na javno srečanje ‘‘Nemirna Bosna?’, ki bo v ponedeljek, 19. maja 2014, v Sejni sobi Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Na javnem srečanju bomo z gosti iz Tuzle in Ljubljane osvetlili nedavna turbulentna dogajanja v Tuzli ter na sploh v Bosni in Hercegovini. Zanimalo nas bo, zakaj je prišlo do demonstracij, ki so vključevale požige vladnih stavb in oblikovanje izveninstitucionalnih organizacijskih oblik, kot je plenum. Glede na to, da so demonstracije imele, vsaj v epicentru dogajanja Tuzli, močan delavski karakter, je nujno osvetliti vprašanje položaja sindikatov v tranzicijskem obdobju v BIH ter primerjalno v Sloveniji. Dotaknili se bomo tudi vprašanja možnih prihodnih oblik delavskega boja v našem širšem prostoru.

18:00 – OKROGLA MIZA: Kaj za delavski boj pomenijo nedavni nemiri v BiH?

Denis Sadiković, aktivni udeleženec demonstracij in plenumov ter član skupine Lijevi
Anita Tolić, Iniciative za demokratični socializem, Inštitut za delavske študije
Goran Lukić, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije
Primož Krašovec, Iniciativa za demokratični socializem

20:00 – PROJEKCIJA FILMA “Glas Dite”

“Glas Dite” je dokumentarni film Denisa Sadikovića nastal v produkciji Fronte slobode iz Tuzle. Film je nastal decembra 2012 v času velikih protestov pred tovarno detergentov Dita.

20:30 – POGOVOR z Emino Busuladžić (Tovarna detergentov Dita) in Nusretom Redžićem (tovarna Poliolchem). Pogovor bo vodil Mladen Zobec, študent sociologije kulture in član študentskega društva Iskra.

Okrogla miza in pogovor bosta potekali v bhs jeziku.

Vabljeni!