Sociologija
Dogodki

Konferenca Mirovnega inštituta v Ljubljani CROSS BORDER EXPERIENCE

Vabljeni na mednarodno transdisciplinarno konferenco “Cross Border Experience”, ki jo organizira Mirovni inštitut v Ljubljani, v v sodelovanju s Centrom za mirovne študije iz Zagreba in Turško fundacijo za ekonomske in družbene študije iz Istanbula organizira med 25. in 30. oktobrom 2011.

Namen konference je kritični pretres trenutnega stanja v Evropi ter posebej širitve Evropske unije (EU). Konferenca je del širšega projekta Cross Border Experience, gostila pa bo preko 60 udeležencev iz cele EU ter držav jugovzhodne Evrope in Turčije. Okrogle mize, diskusije in predavanja bodo potekala v Mestnem muzeju Ljubljana in Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), umetniški program konference in družabna srečanja pa v Galeriji Škuc, Slovenski Kinoteki, Klubu Gromka in Menzi pri koritu (AKC Metelkova), Kinu Šiška in Socialnem centru Rog.

Udeleženci »Cross Border Experience« konference – predstavniki/ce nevladnih organizacij, teoretiki/čarke in raziskovalci/ke, aktivisti/ke, novinarji/ke, publicisti/ke, umetniki/ce in drugi – bodo premišljevali o trenutnem stanju v Evropi ter posebej o širitvi EU z mnogoterih zornih kotov: položaj jugovzhodne Evrope in Turčije v procesu približevanja EU; ekonomija, solidarnost ter delovna razmerja; vloga civilne družbe; multikulturalizem in človekove pravice; okoljska vprašanja; EU skepticizem; nacionalne identitete v procesu EU integracij; sekularizem; problematika državljanstva in mej ter imigracijskih/emigracijskih politik; prihodnost držav jugovzhodne Evrope in Turčije v procesu EU integracij. Od srede 26.10. do sobote 29.10. se bo tako v Mestnem muzeju Ljubljana zvrstilo kar 11 panelnih diskusij in zaključno predavanje. Udeleženci konference bodo med drugimi tudi: novinarka in nekdanja tiskovna predstavnica Mednarodnega kazenskega tribunala za bivšo Jugoslavijo Florence Hartman (Francija), slovita kulturna ustvarjalka Borka Pavićević (Srbija), akademik in aktivist za človekove pravice Murat Belge (Turčija), kustosinja in producentka Dunja Blažević (Bosna in Hercegovina), teoretičarka novih družbenih gibanj in bojev Manuela Bojadžijev (Nemčija), filmski ustvarjalec Kaspars Goba (Latvija), okoljski aktivist Tom Kucharz (Španija), politični aktivist in teoretik Leart Kola (Albanija) …

Večeri »Cross Border Experience« konference pripadajo umetnosti. V galeriji Škuc se bo v okviru mednarodne razstave predstavilo 17 umetnikov z Balkana in iz Turčije. V Slovenski Kinoteki bo slovenska premiera večkrat nagrajene delavske drame Beli beli svet Olega Novkovića (Srbija). V Menzi pri koritu (AKC Metelkova) se bodo predstavili pesnica Elizabeta Bakovska (Makedonija), dramatik Jeton Neziraj (Kosovo) ter pisatelja Bekim Sejranović (Bosna in Hercegovina/Norveška) in Olja Savičević Ivančević (Hrvaška). V Mestnem muzeju Ljubljana, klubu Gromka (AKC Metelkova) in Kinu Šiška pa bodo prvič v Sloveniji nastopili glasbeniki: romski hiphoper iz Srbije Muha Blackstazy, turški Reverie Falls on All in Replikas ter hrvaški Cripple and Casino. Za plesne zaključke konferenčnih večerov bodo skrbeli DJ dvojec Brat in Sestra (Slovenija), DJ Basic (Slovenija) ter DJ Chaspa (Bosna in Hercegovina/Nemčija).

V okviru projekta Cross Border Experience je nastal tudi dokumentarni video-film o tem, kaj o širitvi EU mislijo tisti, ki so sedaj zunaj nje. Film naslovljen kar »Cross Boder Experience« so posneli Boris Petković (režija), Lana Zdravković (koncept) in Tomaž Pavković (asistent) v vseh državah jugovzhodne Evrope – na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni Gori, Makedoniji, na Kosovu, v Albaniji – in v Turčiji. Film bo premierno prikazan na otvoritvenem večeru konference v torek, 25. oktobra v Mestnem muzeju Ljubljana.

»Cross Border Experience« konferenca se bo zaključila v nedeljo 30.10. v Atriju ZRC SAZU, s skupnim brunchem predstavnikov mednarodnih fundacij aktivnih v jugovzhodno-evropski regiji in predstavnikov nevladnih organizacij, katerega namen je diskusija o politiki financiranja nevladnega sektorja.

Oglejte si program konference.