Sociologija
Dogodki

Gostujoče predavanje Andree Jovanović pri predmetu Diskurzivna analiza

Vabljeni na gostujoče predavanje Andree Jovanović z naslovom Religija med opijem in ljudstvom pri predmetu Diskurzivna analiza. Predavanje bo 18. 12. ob 17.15 v predavalnici 430.

V predavanju bo gostja poskušala raziskati funkcije religije v tako imenovanem postsocialističnem oziroma postjugoslovanskem kontekstu na primeru Srbije. Začela bo s problematizacijo treh perspektiv preučevanja religije, ki prevladujejo med predstavniki kritičnega javnega mnenja v Srbiji: (1) tradicionalne marksistične predstave o religiji kot ‘opiju ljudstva’, (2) althusserjevske predstave o religiji kot ideološkem aparatu države in (3) liberalne predstave o religiji kot zaostalem preostanku pretekle družbe. V nasprotju s temi pogledi bo v nadaljevanju predavanja poskušala ugotoviti, kje se religija nahaja danes glede na (1) svoje lastne transformacije in modernizacijo v neoliberalnem kontekstu in (2) svoj emancipatorni potencial, če ta sploh obstaja.

Andrea Jovanović je filozofinja iz Beograda. Je članica kolektiva Gerusija, sourednica revije Stvar in urednica družbene sekcije pri feministični reviji Milica.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Vabljeni!