Sociologija
Dogodki

Cikel filmskih večerov na Oddelku za sociologijo

Vljudno vas vabimo na cikel treh filmskih večerov, ki bodo v marcu in aprilu potekali na Oddelku za sociologijo. Na vsakem srečanju si bomo najprej ogledali dokumentarni film, nato pa sledi pogovor z gosti, s katerimi bomo razpravljali o tematiki prikazanega filma.

Filmski večeri bodo potekali ob četrtkih ob 19.40 v predavalnici 528.

10. april

Alfred & Sofie

Screen Shot 2014-03-05 at 13.43.14Ogledali si bomo dokumentarni film TVS Alfred & Sofie (2013, 60’, slovenščina) avtorice Majde Širca in režiserke Jasne Hribernik. Dokumentarni film govori o Alfredovem življenju in njegovem druženju s Celjanko Sofie Hess in mirovnico Bertho von Suttner, o slabi vesti v zvezi s posledicami svojega izuma in o »izumu« Nobelove nagrade ter vlogi njegove nesojena partnerice, prijateljice, mirovnice in pisateljice ter prve ženske, ki je dobila Nobelovo nagrade za mir, Berthe von Suttner pri tem.

Gostja filmskega večera bo avtorica filma Majda Širca. Z njo se bo pogovarjala Milica Antić Gaber.

 

Milica

Že bilo

13. marca smo si v do zadnjega stola zapolnjeni predavalnici ogledali dokumentarni film »Hunted«, ki razkriva, kako se v predsočijski Putinovi Rusiji v imenu zakona o prepovedi »homoseksualne propaganda« odvija »lov na homoseksualce«. Gosta filmskega večera sta bila Andrej Stopar, nekdanji dopisnik RTV iz Rusije, in Mitja Blažič, gejevski aktivist, ki sta razpravljala o tem, v kolikšni meri je film del zahodne propagande proti Rusiji, kakšno vlogo igrajo socialni problemi pri razraščanju homofobije v Rusiji in ali je rešitev v organizaciji roza brigad.

27. marca smo si ogledali televizijski intervju Guentherja Gausa s Hanno Arendt, ki v pogovoru predstavi svoj mišljenjski nazor in opus ter življenjsko izkušnjo z antisemitizmom, nacizmom. Gostja filmskega večera je bila dr. Vlasta Jalušič, odlična poznavalka del Hanne Arendt, ki je spregovorila o njenem težavnem odnosu s Heideggerjem, o razumevanju feminizma in njenih osebnih razlogih, zakaj ji je opus Hanne Arendt omogočil misliti in analizirati feministični in mirovniški aktivizem v osemdesetih.

Vlasta in Gorazd

Screen Shot 2014-03-20 at 12.43.41